Vandaag maakte ik een fris smakende groene smoothie. Die paste goed bij mijn hardloopplannen van deze ochtend. Fris & groen! Het geeft direct een gezond gevoel 🙂

Ingrediënten

  • veldsla
  • spinazie
  • komkommer
  • avocado
  • limoen
  • kiwi
  • basilicum

Dit zijn de ingrediënten, veel bladgroente en dus veel chlorofyl. Aan chlorofyl worden veel goede werkingen toegeschreven waarvan er een aantal inmiddels wetenschappelijk onderbouwd zijn, zoals deze:

  • Chlorofyl heeft een reinigende werking op onze darmen. Er wordt een link gelegd met een kleinere kans op darmkanker bij een voedingspatroon met veel chlorofyl ten opzichte van een eetpatroon met weinig groene groente.

Ook de overige ingrediënten bevatten veel goede voedingsstoffen, kiwi’s bevatten onder meer behoorlijk veel vitamine C.

Ijzersterke smoothie

Waarin deze juice vooral uitblinkt is het ijzergehalte. IJzer is een belangrijk bestanddeel van de hemoglobine (hb) die nodig is voor onze rode bloedcellen. Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord over iemand met een laag ijzergehalte, dat kan bijvoorbeeld tot vermoeidheidsklachten leiden. Dat komt omdat er bij een laag hb-gehalte minder zuurstof door ons bloed vervoerd wordt. Deze smoothie zorgt dus voor een flinke energie boost!

Speciaal voor vrouwen

Van spinazie is bekend dat het ijzerrijk is, maar dat zowel veldsla als basilicum ongeveer evenveel ijzer bevatten , ook zo’n 4 mg per 100 gram verse blaadjes, dat is minder bekend. Per dag hebben vrouwen zo’n 15 mg ijzer nodig, dat is een stuk meer dan wat mannen nodig hebben, die hebben genoeg aan 9 mg per dag. Basilicum is niet zo geschikt om veel tegelijk te gebruiken, maar met 200 gram spinazie en 100 gram veldsla in je smoothie zit je al bijna aan de ADH ijzer!

Zoeter?

Hou je niet zo van fris? Met een banaantje erbij kun je deze gezonde smoothie zoeter maker. Wil je deze smoothie ‘ijzersterk’ houden en toch wat zoeter? Dan voeg je gedroogde abrikoos toe, dat is zoet én heel ijzerrijk. Zorg wel dat je de pure variant hebt en niet die waar geraffineerde suiker aan toegevoegd is. Je kunt het zien en voelen, als aan een gedroogde abrikoos geen suiker is toegevoegd wordt hij wat harder/droger en donkerder van kleur (beetje bruinig). Een gedroogde abrikoos mét suiker is zachter en mooi oranjeachtig (abrikooskleurig om precies te zijn :-)).

Te dik?

Nee niet jij, maar je smoothie.. Is die te dik uitgevallen? Dat kan als je werkt met een blender. In dat geval kun je er bijvoorbeeld water, kokossap of verse sinaasappelsap aan toevoegen. Als je werkt met een (slow)juicer dan scheid je de vezels van het sap en wordt je smoothie nooit te dik.