Zo hier en daar zie je de blogberichten wel eens voorbij komen, over gezonde sapjes die werkzaam zouden zijn tegen kanker. Klopt dat? En hoe komt dat dan?

poly-acetylenen onder de loep

In zowel wortelen als knolselderij (knolselderie) zitten poly-acetylenen, een stof waarvan in diverse onderzoeken vastgesteld is dat het een remmende werking op de groei van tumoren heeft en ook preventief ten opzichte van kanker kan werken. Er is echter niet bekend of het ook kanker kan genezen.

Poli-acetylenen kunnen in 4 categorieën  onderverdeeld worden. Elke groep heeft een andere werking, zoals: ontstekingsremmend, anti-viraal, anti-bacterieel, anti-schimmel  en anti-kanker. Falcarinol is de meest actieve poly-acetyleen in wortels en knolselderij met betrekking tot een anti-kankerwerking.

Knolselderij en wortel tegen kanker

In ons lichaam ontstaan dagelijks verkeerd gemuteerde cellen (door toeval, door schadelijke stoffen of door schadelijke gewoontes) die uiteindelijk kunnen leiden tot kanker. Deze cellen worden gelukkig vrijwel altijd door ons eigen afweersysteem (de killer T-cellen oftewel T-lymfocyten) ontdekt en onschadelijk gemaakt. Dit afweersysteem kun je versterken door bijvoorbeeld een juice te drinken met onder andere wortel en knolselderij.

Vergeet de biet niet

Over bieten is bekend dat ze het immuunsysteem stimuleren. Verder bevat de rode biet stoffen die de celademhaling en celstofwisseling bevorderen. Het is bekend dat kankercellen zich vooral kunnen ontwikkelen in een zuurstofarm milieu, dus draagt de biet ertoe bij dat de kankercellen minder kans krijgen.

Er zijn nog veel meer groente en fruitsoorten die in verband gebracht worden met een anti-kankerwerking, en ook het eten van bepaalde groentesoorten, dus inclusief de vezels, wordt als geneeskrachtig beschouwd. Maar vandaag staat een juice met knolselderij in de schijnwerpers. Gezond dus, ook bovenal gewoon lekker!

anti-kanker

De ingrediënten die ik gebruikte:

 • 1 knolselderij
 • een stuk of 8 wortels, biologisch, die zijn een stuk steviger
 • een stuk of 6 stengels bleekselderij
 • 1 biet, ook biologisch, dan heeft ie zeker geen grondsmaak – je ziet dan ook een egaal rode kleur als je de biet doorsnijdt. De niet-veredelde soorten hebben soms witte kringen, alsof de kleurstof niet goed gemengd is
 • 1 gele paprika
 • 1 handjevol rucola sla
 • 1 pot verse koriander, zonder de pot natuurlijk
 • 3 rijpe pruimen
 • 3 sinaasappels
 • 1 limoen
 • een goede theelepel vol met kurkuma, ook biologisch

Op de citrusvruchten na ging alles in de slowjuicer. De sinaasappels en limoen perste ik in een citruspers. Ik maakte een juice, dus zonder vezels. Als je werkt met een blender dan wordt je sap dikker. Je kunt het aanlengen met water.

Over kurkuma wordt vaak gezegd dat het zeer gezond is en ook als anti-kanker voedingsmiddel ingezet kan worden. Ik gebruik het vooral omdat ik het in sommige smoothies/juices (en in veel gerechten!) lekker vind.

De smaaktest

Omdat ik zelf niet zo van een zoete smaak houd vind ik een groentejuice nogal snel lekker, voor de zekerheid nam ik een flesje mee naar een vriendin.

selderiejuice3

Ik waarschuwde haar dat ze misschien even aan de smaak moest wennen, zij gebruikt wel wat suiker in haar dagelijks leven. Maar ze vond het bij de eerste slok al lekker! Wellicht speelde het mooie weer ook een rol, een prima drankje voor een zomerse dag. Wil je ‘m toch zoeter? Voeg dan nog een stuk of 2, 3 rijpe pruimen toe.

Wat kun je verder doen?

Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken die met gezondheid en preventie in verband staan, zoals bijvoorbeeld voldoende beweging, zodanig dat jij het prettig vindt. Voldoende en gezonde buitenlucht. Goed omgaan met stress, het laten stromen van je emoties, dus niet opkroppen. Genieten, zeker ook van dingen waarvan je denkt dat ze misschien iets minder gezond voor je zijn.

0

 likes / One comment
Share this post:

Comments are closed.

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec