Een paar dagen geleden maakte ik deze overheerlijke smoothie. Hij was zó stevig en vullend dat ik in één klap gegeten én gedronken had.

Waardige maaltijdvervanger

Normaliter zijn mijn smoothies (of juices) aanvullingen op de maaltijden die ik eet, vandaag was het echt in plaats van.. wat een stevige brok vitaliteit was dat zeg! Op dagen dat ik weinig tijd heb om voor gezonde voeding te zorgen is zo’n recept een uitkomst.

Hoeveel tijd kost dat dan?

Het maken van een smoothie kost me, als ik het heel erg op m’n gemak doe, inclusief fotograferen, een klein half uurtje. Daarin reken ik ook het schoonmaken van alle apparaten die ik daarvoor nodig heb. In ieder geval m’n slowjuicer, maar vaak ook de blender en m’n elektrische citruspers. Soms gebruik ik ook een apparaatje om nootjes te malen (grof of fijn). Dat is eigenlijk een elektrisch koffieboonmaalapparaatje, het werkt heel handig.

Wat doe je zoal in een maaltijd smoothie?

smoothie maaltijd met avocado

De grote rijpe avocado zorgde voor een dikke romige smoothie, die staat dan ook op nummer één in de ingrediëntenlijst.

  • grote rijpe avocado
  • verse spinazie (ik gebruikte iets meer dan op deze foto)
  • rucola sla (ook iets meer dan op de foto, maar dat paste niet op het bord)
  • verse basilicum (je kunt naar smaak meer of minder toevoegen)
  • 1 stronkje witlof
  • 1 appel (ik gebruikte een Elstar)
  • 1 limoen (evt neem je het sap van een halve, als je niet zo van friszuur houdt)
  • 3 gedroogde abrokoosjes (biologisch, dan is er zeker geen suiker aan toegevoegd!)

Als je van zoet(er) houdt, dan kun je meer abrikoosjes toevoegen.

De avocado deed ik, in stukken gesneden, samen met de abrikoosjes, ook in stukjes, in de blender. De limoen ging in de citruspers en de rest in de slowjuicer. Ik voegde na het juicen het sap toe aan de inhoud van de blender, om het sap en de geblenderde avocado zo goed mogelijk te vermengen.

Meer of minder naar eigen smaak

Ik zou zeggen, experimenteer met meer of minder van iets, tot je jouw favoriete smaak gevonden hebt. Natuurlijk kun je ook ingrediënten toevoegen of weglaten. Eigenlijk kun je elke dag wel een nieuwe smoothie maken. Aan deze zou ik bijvoorbeeld best wat gehakte pistachenootjes toe willen voegen, maar die had ik helaas niet in huis.

Eet smakelijk 🙂

Of drink smakelijk, dat ging nog net. Als je avocado iets kleiner is dan wordt je sapje meer vloeibaar. Je kunt natuurlijk ook wat water toevoegen, of een ander sapje naar smaak. Hoe dan ook, of je nu eet of drinkt, er zitten heel veel vitamines en mineralen in dit groene goedje. Dus, op jouw gezondheid!