Last van opvliegers?

De overgang kan, door hormonale veranderingen in het lichaam, vervelende ongemakken met zich meebrengen. Opvliegers zijn verreweg de bekendste overgangsklachten. Vaak wordt er wat lacherig over gedaan, maar als je veel en/of heftige opvliegers hebt dan is dat heel vervelend.

Verlichting bij overgangsklachten

Opvliegers zijn dus de bekendste overgangsklachten, maar ook wakker liggen ’s nachts, stemmingswisselingen (geïrriteerd zijn, depressieve gevoelens, angst of paniek), nachtelijke transpiratie, gewichtstoename, pijnlijke gewrichten, onregelmatige menstruatie, verminderd libido, vaginale droogheid, vermoeidheid, droog haar of haaruitval, allergieën, broze nagels, tandvleesklachten, droge huid, concentratieproblemen, geheugenverlies, duizeligheid, incontinentie, opgeblazen gevoel, verandering lichaamsgeur, onregelmatige hartslag, pijn op de borstkas, hoofdpijn, brandende tong, spierspanning, elektrische schokken, spijsverteringsklachten en misselijkheid zijn klachten waar je last van kunt krijgen gedurende de overgang.

Het hoeft geen drama te worden

Gelukkig zijn er maar weinig vrouwen die van (vrijwel) alle klachten last hebben, maar ook als je maar van enkele klachten last hebt kan het je leven behoorlijk lastig maken. Zo zijn er vrouwen die wel 35 opvliegers per dag hebben, naast dat dit vervelend is, raak je er ook uitgeput van. Gelukkig is er, onder andere met yoga, ademhaling, voeding en eventueel acupunctuur of massage, op hele natuurlijke wijze veel verbetering in te brengen.

Hormonen meer in balans

Yoga kan dus voor verlichting zorgen. Het kan helpen bij de verbetering van je humeur en je libido en zeker ook niet onbelangrijk, het helpt om je overgangsklachten te verminderen of zelfs geheel weg te krijgen. Ook verbetert je slaappatroon meestal al na enkele yoga sessies. Er zijn verschillende yoga oefeningen (asana’s) die kunnen helpen. We lichten er hier drie voor je uit.

Verbetering in minder dan een uur per week

Als je deze oefeningen 3 keer per week uitvoert zul je al snel een vermindering van je klachten ervaren. Per keer kost het je ongeveer een kwartiertje. Dat is inclusief het uit- en inrollen van je matje 🙂

Schouderstand (Sarvangasana)

minder opvliegers met yoga

schouderstand

Zorg, voordat je begint, dat je genoeg ruimte achter je hebt. Test dit door je armen helemaal boven je hoofd uit te strekken. Ga gestrekt op je rug liggen, met je voeten bij elkaar. Leg je handen (handpalmen op de grond) onder je zitvlak. Adem in en breng je benen omhoog in een rechte hoek.

Bij de volgende uitademing richt je je benen rustig naar het plafond, met behulp van je handen op de grond. Ondersteun vervolgens je onderrug met je handen en duw jezelf als het ware in de juiste positie. Langzaam ga je nu met je handen richting je schouderbladen. Activeer je buikspieren als dat mogelijk is. Blijf omhoog kijken, draai niet met je hoofd opzij in deze pose, dat kan nadelig zijn voor je nekwervels.

Blijf jezelf omhoog duwen, totdat je op je schouders rust. Adem rustig en houd je benen recht of zo recht mogelijk. Blijf zo dertig seconden staan. Wanneer de oefening makkelijker voor je wordt kan je dit uitbreiden naar drie minuten. Om naar beneden te komen laat je je voeten achter naar je hoofd zakken richting de vloer. Leg je handen naast je lichaam en rol je lichaam wervel voor wervel naar de grond.

Ploeg (Halasana)

yoga tegen opvliegers

ploeg

Rust met je tenen op de grond en leg je armen plat neer. Als je het niet helemaal tot de grond redt met je voeten, gebruik dan een muur of blijf met je voeten in de lucht hangen en ondersteun je onderrug goed met je handen. Probeer dit weer dertig seconden vast te houden en breidt dit uit naar drie minuten wanneer je de oefening beter onder de knie hebt. Ook in deze houding draai je niet je hoofd opzij.

Om terug te komen til je je voeten omhoog en rol je voorzichtig weer naar de grond. Rust uit in Savasana, vertaald: de Lijkhouding, je ligt namelijk stil op je rug in deze pose.

Vis – (Matsyasana)

Start in Savasana, liggend op je rug. Breng daarna je voeten bij elkaar en houd je rug plat. Leg je armen langs je lichaam, met je handpalmen naar de grond. Leg je handen onder je zitvlak en blijf zo even rustig liggen.

Rol je hoofd voorzichtig naar achteren en lift je borstbeen richting het plafond, zodat je de bovenkant van je schedel op de grond kunt laten rusten. Houd dit voor dertig seconden vast. Om weer uit de houding te komen breng je eerst je hoofd terug, om vervolgens je borst te laten zakken. Rust uit in Savasana.

Bovenstaande asana’s zijn een goede basis voor verlichting bij overgangsklachten. Er zijn echter nog veel meer oefeningen die je kunt doen. Overleg met je yoga docent welke asana’s het beste bij jou passen om jouw klachten te doen verminderen.

Tevens zijn er een aantal klachten die met uitputting van het lichaam te maken hebben, als je je lichaam op de juiste wijze voedt dan verminderen of verdwijnen deze klachten ook.

Dat kan onder andere door af en toe een groene smoothie te drinken. Voor meer inspiratie:

Aardbeien groente smoothie

Neem gerust contact op als je hier meer over wil weten. Daarnaast zijn er nog klachten, zoals bijvoorbeeld de gewrichtsklachten, die goed te verhelpen zijn met acupunctuur.

0

 likes / 0 Comments
Share this post:

Comments are closed.

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec