Dat chocolade echt gezond voor je is vond ik fantastisch toen ik er voor het eerst over hoorde. Dat je het ook in een smoothie kunt verwerken wist ik wel, maar had dat tot nu toe nog niet zo succesvol gedaan. Lang niet elke smoothie wordt lekkerder met chocolade, maar deze wel!

FRis, zoet en kruidig

Deze smoothie houdt het perfecte midden tussen fris, zoet én kruidig! Voor mij althans, maar ik ben dan ook geen zoetekauw. Nooit geweest, als kind hield ik al niet van ijs, gebak en slagroom. Zoet kon mij dus gestolen worden, op één uitzondering na: chocolade!

Bruin goud

Er waren tijden dat ik mijn hand er niet voor omdraaide om per dag een flinke reep (toen nog melk-) chocolade te eten. Super lekker maar helemaal niet gezond natuurlijk, door alle toegevoegde suikers en vetten. De kilo’s vlogen er dan ook aan in die tijd.

Later stapte ik over op pure chocolade, daarna koos ik chocolade die nog bitterder was (>85% cacao) en uiteindelijk koos ik voor rauwe chocolade. Wat er gebeurde was dat mijn behoefte aan chocolade steeds meer afnam, ik ging er als vanzelf minder van eten. Je moet er even aan wennen, het smaakt dus een stuk bitterder dan de bekende repen maar een paar keer ‘doorbijten’ wordt het echt lekker. Tegenwoordig lust ik geen melkchocolade meer, dat is mij nu echt véél te zoet.

Dat betekent dat mijn smoothies ook niet heel zoet hoeven te zijn, sterker nog, laatst maakte ik er eentje waar in verhouding teveel mango in zat.. die zal ik niet snel nog een keer maken.

Dus als je mijn smoothie recepten gebruikt en ze zijn je niet zoet genoeg, voeg dan wat extra fruit toe.

Genoeg over fruit, terug naar de chocolade 🙂

Voor chocolade fans die graag gezond willen eten, is het goed om te weten dat rauwe chocolade zowel lekker áls gezond is. Hoe kan dat eigenlijk? Dat komt doordat het niet de cacao is die ongezond voor je is, het zijn de suikers en de (melk)vetten die in ‘gewone’ chocolade zitten. Daarnaast is gewone chocolade verhit tijdens het productieproces waardoor de gezonde stofjes ook nog eens voor een groot deel verloren gaan.

Rauwe cacaoproducten niet verhit worden. Bij verhitting gaan de gezonde voedingsstoffen die van nature in cacao zitten verloren. Het gaat om o.a. antioxidanten, diverse vitamines en mineralen (zoals magnesium, ijzer, zink, mangaan en chroom) en omega-6 vetzuren.

Wat doen al die gezonde stofjes met je?

Via wetenschappelijk onderzoek is vastgesteld dat de voedingsstoffen die in rauwe chocolade zitten je lichaam helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten . Ook worden nog diverse andere gunstige gezondheidskwaliteiten toegeschreven aan de consumptie van rauwe cacao, zoals onder andere het verminderen van stress, het verkleinen van de kans op diabetes type 2, een gunstig effect op hoge bloeddruk, het ontspannen van de spieren, het verbeteren van cognitieve functies en het geven van een lichte vermindering van depressieve gevoelens. Deze laatste effecten zijn echter nog niet voldoende wetenschappelijk onderbouwt.

En verder?

Dat chocolade een effect heeft op je hormoonhuishouding zul je weinig vrouwen hoeven te vertellen. Dat komt omdat er tryptofaan in zit, een middel dat werkt op de aanmaak van serotonine, een stof die je stemming positiever maakt.

Speciaal voor vrouwen

Cacao bevat fenylethylamine, een stofje met ook een opwekkende werking dat een heel aangenaam gevoel geeft. Het is de stof die je lichaam zelf aanmaakt als je verliefd bent, een fijn stofje dus. Samen met de magnesium in cacao werkt dat stofje goed tegen zowel menstruatiekrampen als PMS klachten.

hoe zit dat dan met acné?

Er is een algemeen bekend verband tussen chocolade en acné. Het is echter niet de cacao die voor mogelijke acnéklachten zorgt, het zijn de (melk)suikers en (melk)vetten die hier voor zorgen.

Hoe gebruik je het?

Rauwe cacao en rauwe cacao nibs (kleine stukjes) kun je gebruiken in smoothies of kwark of bijvoorbeeld op een pannenkoek. Je kunt de nibs ook gebruiken als gezonde hagelslag. Je kunt het ook gebruiken mee te bakken, maar dan is het natuurlijk niet rauw meer. De verhitting vernietigt dan een aantal goede voedingsstoffen.

In welke mate is het gezond

Zoals voor alle voedingsmiddelen geldt: teveel van één product is nooit goed. Hou het op een paar schepjes rauwe cacao poeder gemiddeld per dag of een klein handjevol nibs. Er zijn eventueel ook rauwe cacao repen te koop. Wissel af met andere gezonde én lekkere voedingsmiddelen. In bananen en avocado’s zit ook tryptofaan, twee vruchten die je natuurlijk zo kunt eten maar die het daarnaast ook heel goed doen in een smoothie.

Terug naar de smoothie

Deze smoothie heb ik gemaakt van:

  • een flinke handvol verse koriander
  • 3 rijpe peren
  • 5 flinke wortels
  • 1 groene paprika
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 komkommer

De banaan op de foto is optioneel, ik heb hem niet gebruikt. Als je van zoet(er) houdt, dan kun je de banaan toevoegen. Als je van minder zoet houdt dan kun je een peer weglaten.

Hoe kwam de rauwe chocolade in deze smoothie?

Van de hierboven opgesomde ingrediënten kreeg ik bijna anderhalve liter puur sap. Mijn slowjuicer haalt zoveel sap uit groente en fruit dat ik nooit water (of een andere vloeistof) toe hoef te voegen. Tijdens mijn tweede glas zag ik nog een klein stukje rauwe chocolade op tafel liggen dat ik gedachteloos in mijn mond stak. Ik kauwde er wat op en nam toen nog een paar slokken van mijn juice. Dat bleek onverwacht een super combinatie te zijn!

Dus als je van chocolade houdt voeg dan naar eigen smaak één of een paar theelepeltjes rauwe cacaopoeder toe en je hebt een heerlijke gezonde smoothie.