Sportblessures

Sporten is een van de beste manieren om je lichamelijke en mentale gezondheid te ondersteunen. Je traint je conditie, versterkt de werking van je hart en bloedvaten, je botten en je spieren, je verbetert je balans en verlicht je stress. Zo draagt regelmatig bewegen bij aan een positieve mindset. Ook heeft sporten een gunstig effect op de werking van je neurotransmitters. Hierdoor voel je je lekkerder in je vel. Toch is er ook een keerzijde, een blessure komt helaas geregeld voor. Een misstap, val, onjuiste trainingsopbouw of overbelasting kan al leiden tot vervelende klachten. Sportblessures kunnen grote gevolgen hebben voor zowel je sportplezier als het dagelijks functioneren.

Veelvoorkomende sportblessures zijn onder andere:

  • Slijmbeursontstekingen: slijmbeurzen zijn met vocht gevulde stootkussentjes o.a. in de buurt van gewrichten. Ze beschermen bij een grote impact van buitenaf en zorgen bijvoorbeeld dat een pees niet over het bot schuurt. Slijmbeursontstekingen kunnen op verschillende manieren ontstaan en kunnen behoorlijk pijnlijk zijn bij bepaalde bewegingen. De bekendste is de ’tennisarm’, een slijmbeursontsteking aan de elleboog maar ook komen slijmbeursontstekingen aan schouders, heupen en knieën vaak voor. Sas Odenthal heeft een methode ontwikkeld waardoor je al tijdens de eerste slijmbeursbehandeling vermindering van pijn kunt ervaren. Ook bij slijmbeursontstekingen die het etiket ‘chronisch’ gekregen hebben is totaal herstel mogelijk met de methode van Praktijk Eindhoven.
  • Verstuikingen en kneuzingen: de behandeling hiervoor is gericht op het snel verminderen van pijn en zwelling en het bevorderen van de normale mobiliteit.
  • Spier- en peesblessures: variërend van kleine scheurtjes in de spiervezels tot ontstekingen van pezen zoals bij een hamstringblessure of een achillespeesontsteking. De behandeling van deze klachten is verschillend per blessure maar altijd gericht op snel en goed herstel.
  • Gewrichtsklachten: overbelasting van de heup, knie, enkel, schouder, elleboog en pols kan leiden tot pijn en instabiliteit, bijvoorbeeld bij de meniscus of kruisbanden.
  • Zenuwpijnen: met name rond de heupen en schouders kunnen zenuwpijnen of uitstralingsklachten ontstaan. Ook hier heeft Sas Odenthal een eigen behandelmethode voor ontwikkeld die hardnekkig aanhoudende klachten voorgoed oplost.
  • Ondersteuning bij botbreuken: nadat een arts de breuk beoordeeld heeft en de herstelwijze gekozen is operatie, gips, spalk of gewoon zo omdat er verder niets nodig is kan acupunctuur zorgen voor een sneller herstel. Ook na de genezing van een breuk kunnen restklachten (ook jaren later nog) verholpen worden.
  • Rug- en nekklachten: sommige rug- en nekklachten kunnen parten spelen bij je favoriete sport, samen kijken we hoe hoe het snel en goed te herstellen is en in de toekomst te voorkomen is.

Wanneer je met een blessure kampt, ervaar je vaak:

  1. Pijn en ontsteking: het geblesseerde gebied kan rood, warm of gezwollen zijn.
  2. Beperkte mobiliteit: door stijfheid of zwelling kun je moeilijker bewegen.
  3. Vertraging in het herstelproces: kan het lang duren voor je weer op niveau bent.

Naast deze fysieke gevolgen heeft een blessure vaak ook een emotionele impact. Je kunt je onzeker of gefrustreerd voelen wanneer je niet meer kunt sporten zoals je gewend bent. Dit kan leiden tot stress of een slechtere gemoedstoestand, wat het herstelproces kan vertragen. Bovendien kan te snel weer beginnen met sporten of onvoldoende rust nemen de blessure verergeren.

Hoe acupunctuur kan helpen

Acupunctuur is een doeltreffende behandelmethode die zorgt voor een vlotter herstel. Hierbij worden heel dunne, steriele wegwerpnaaldjes op specifieke punten geplaatst waardoor het aangedane gebied veel sneller kan herstellen. Daarnaast is acupunctuur heel sterk in het verminderen van stress en dat is heel gunstig voor het genezend vermogen van het lichaam.

Acupunctuur kan bij sportblessures de volgende voordelen bieden:

  • Pijnbestrijding: acupunctuur stimuleert de aanmaak van lichaamseigen pijnstillers (zoals endorfine). Hierdoor wordt pijn verzacht en neemt de spanning in spieren en pezen af.
  • Verminderen van ontsteking: door een betere doorbloeding en stimulatie van het immuunsysteem komt de genezing beter op gang en door verbetering van de werking van het lymfestelsel kan de ontstekingsreactie in het geblesseerde gebied sneller afnemen. Dit vermindert zwelling en roodheid, de pijn zal afnemen en het herstel verloopt sneller.
  • Verbeterde mobiliteit: spieren en aanhechtingen rond gewrichten ontspannen tijdens en na een acupunctuur- en gerichte massagebehandeling. Hierdoor kun je in overleg eerder beginnen met lichte oefeningen, waardoor je sneller terugkeert naar je oude sportniveau.
  • Stressreductie: acupunctuur zorgt ervoor dat je lichaam uit de fight- en flightmodus komt. Dit is een hele belangrijke voorwaarde voor genezing. Zolang het lichaam gestresst is kan herstel niet voldoende plaats vinden.

Onze werkwijze bij Praktijk Eindhoven

Bij Praktijk Eindhoven hebben we ons gespecialiseerd in acupunctuur bij sportblessures. Wij gaan voor een holistische aanpak die niet alleen de blessure zelf behandelt, maar ook de mogelijke oorzaken in kaart brengt. Onze werkwijze bestaat uit verschillende stappen:

  1. Intake en aansluitend direct de eerste behandeling

    • We bespreken je situatie rondom de blessure.
    • Daarna volgt fysiek onderzoek van de klacht en de bewegingsbeperkingen die mogelijk het gevolg zijn
  2. Het plan van aanpak wordt met je besproken en we gaan aan de slag
    • We passen de behandeltechnieken toe die specifiek gericht zijn op het effectieve herstel van jouw blessure.
  3. Holistische ondersteuning
    • Naast de behandeling die je krijgt wordt er samen met jouw gekeken wat nog meer bij kan dragen aan een goed en snel herstel. Daar krijg je, als je wilt, de tools voor in handen waarmee je zelf mee kunt werken aan je herstel.
    • Samen zorgen we zo voor een betere algehele balans, wat de kans op terugkerende klachten verkleint.
  4. Evaluatie en preventie
    • Tijdens en na het behandeltraject is er desgewenst kostenloze ondersteuning op afstand.
    • We geven je tips om blessures in de toekomst te voorkomen, zoals oefeningen voor kracht, stabiliteit en mobiliteit.