Je hoort steeds vaker enthousiaste reacties over groene smoothies en juices. Wat is het nou eigenlijk? Hoe gezond is het? En wat is nu precies het verschil tussen juicen en blenden?

Groente juice

Groente juice

Bij juicen pers je het sap uit de groenten en het fruit. Je doet dat het beste met een slowjuicer. Het kan ook met een sapcentrifuge maar daar zitten enkele nadelen aan. Als je je groente en fruit gejuiced hebt dan hou je alleen maar sap over, boordevol met voedingsstoffen. Als je puur sap zonder vezels drinkt dan is je lichaam in staat om de vitamines en mineralen meteen te op te nemen. Je voelt je dan ook direct energiek na het drinken van een juice!

Als je net begint met juicen en je hebt wat overgewicht of op andere wijze gifstoffen in je lichaam (als gevolg van bewerkte voeding, stress, medicijnen, roken, alcohol of andere drugs) dan kun je het groentesapje inzetten om te ontgiften (detox). Het zal dan enkele dagen tot maximaal twee weken duren voordat je de positieve effecten gaat merken. Dat komt omdat je lichaam eerst gaat ontgiften. Dat is niet zo prettig maar als je ontgiftingsverschijnselen hebt dan was het wel tijd om gaan te detoxen!

Daarna zul je alleen nog maar profijt hebben van de positieve effecten. En die zijn enorm. Je gaat er beter van slapen, je wordt fitter wakker, minder transpireren, je energiepeil en je weerstand gaan omhoog, eventueel overtollige kilo’s verdwijnen gemakkelijker, je darmen gaan beter werken, je huid, haren en nagels krijgen een flinke boost. Dat geldt ook voor je spieren, botten en tanden, eigenlijk voor alle cellen in je lichaam. De kans op allergische reacties wordt kleiner. Als je al redelijk gezond bent kun je de sappen gebruiken om je immuunsysteem nog verder te verstevigen en je huid nog meer te laten stralen.

De vezels zitten wel in het sap als je werkt met een blender. Dat is niet erg, vezels hebben we ook nodig. Als je een smoothie maakt met een blender moet je lichaam wel harder werken om alle vitamines en mineralen op te nemen. Daarnaast is het sap is een stuk dikker. Mogelijk moet je er water of iets anders aan toevoegen om het drinkbaar te maken.

Een smoothie is geen maaltijdvervanger maar een aanvulling op een gezond voedingspatroon.

De verhouding groente en fruit is belangrijk. Om te beginnen kun je starten met meer fruit dan groente, zo kun je aan de smaak van groentesap wennen. Experimenteer met verschillende soorten groente en fruit. Langzaam verleg je de verhouding naar meer groente dan fruit. Dat is verstandig omdat in fruit veel (natuurlijke) suikers zitten die je bloedsuikerspiegel te snel laten stijgen, dat is niet gezond. Bladgroenten bevatten juist een hoge voedingswaarde, ze bevatten veel vitaminen, mineralen en chlorofyl. Groenten bevatten weinig calorieën en hebben weinig invloed op je bloedsuikerspiegel.