Onlangs heb ik een smoothie gemaakt voor nieuwkomers in smoothieland. Hij is best zoet uitgevallen, maar ook goed drinkbaar voor mensen die niet van zo heel zoet houden. Ben je nog niet zo thuis in de wereld van gezonde smoothies maar wil je het wel eens proberen dan is dit een prima recept om je smoothie avontuur te starten en zelf eens te testen hoe dat nu smaakt: uitgeperste groente en fruit.

Gemakkelijke smoothie

Eén manier om de stap naar smoothies laagdrempelig te maken is het gebruik van veel fruit. Dat is ‘zacht’ van smaak en meestal ook best zoet. Bovendien zijn veel mensen al wel gewend aan fruitsappen. Ook in fruit zitten natuurlijk veel vitamines en andere gezonde voedingsstoffen! Er kleeft een nadeel aan een smoothie met in verhouding veel fruit en dat zijn de fruitsuikers (fructose) en dat heeft een nadelig effect op je bloedsuikerspiegel. Je kunt dus het beste een zoet opstapje gebruiken om aan de smaak van rauwe groente te wennen en dan langzamerhand naar een betere groente/fruit-verhouding gaan.

Ingrediënten

  • handje verse koriander
  • 3 peren
  • 5 flinke wortels
  • 1 groene paprika
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 komkommer
  • 1 banaan

Aanpassen naar eigen smaak

Als je van minder zoet houdt dan kun je één peer (of twee peren) en eventueel een halve banaan weglaten en/of iets meer koriander toevoegen. Natuurlijk kun je ook experimenten door te variëren met de groente, in hoeveelheid of door nog een extra groente zoals bijvoorbeeld rucola toe te voegen.

Meer energie

Zo’n smoothie zorgt voor meer energie en ook voor een betere afvoer van gifstoffen. Door de grote hoeveelheid vitamines en mineralen verhoogt het regelmatig drinken van smoothies ook je weerstand. Het is ook een eenvoudige manier om veel groente en wat fruit binnen te krijgen en daarmee een goede bijdrage voor je gezondheid.

Blender?

Maak je gebruik van een blender of staafmixer dan zul je waarschijnlijk wat water toe moeten voegen om de smoothie beter drinkbaar te maken. Dat komt omdat dan alle vezels aanwezig blijven. Gebruik je een (slow)juicer dan hou je alleen het sap over, de vezels vallen in een ander bakje.