Last van zwangerschapsmisselijkheid?

De meeste vrouwen krijgen tijdens een zwangerschap wel te maken met een vorm van zwangerschapsmisselijkheid. Het begint veelal in de eerste zes weken van de zwangerschap. De mate van misselijkheid en hoe vaak je misselijk bent kan variëren. Sommige vrouwen zijn alleen in de ochtend lichtjes misselijk terwijl anderen de de hele dag door misselijk zijn en ook weleens moeten braken. Meestal verdwijnt de misselijkheid na de 16e week.

Hyperemesis gravidarum

Voor een klein deel van de zwangere vrouwen zijn de klachten helaas flink erger. Zij zijn de hele tijd héél misselijk en moeten vaak overgeven. Het wordt ware een uitdaging om voldoende voeding binnen te houden en niet uit te drogen. Deze ernstige vorm van zwangerschapsmisselijkheid wordt hyperemesis gravidarum (of kortweg HG) genoemd.

Regulier gezien is er weinig te doen tegen zwangerschapsmisselijkheid terwijl veelvuldig misselijk zijn de zwangerschap flink kan overschaduwen en helaas veel energie vraagt.

Behandeling zwangerschapsmisselijkheid mogelijk

Vanuit de Chinese geneeskunde zijn er gelukkig wel goede mogelijkheden om zwangerschapsmisselijkheid weg te krijgen (bij de gewone vorm) of een stuk draaglijker te maken (bij de zeer ernstige vorm). De behandeling is geheel veilig toe te passen in de zwangerschap.

Acupunctuur helpt bij misselijkheid in de zwangerschap

Sas Odenthal van Praktijk Eindhoven combineert acupunctuur, waarbij enkele zeer dunne gladde naaldjes gebruikt worden, met speciale technieken uit de Chi Nei Tsang massage waardoor zwangerschapsmisselijkheid veel sneller verdwijnt dan met acupunctuur alleen. De meeste vrouwen ervaren al duidelijke verbetering binnen één of twee behandelingen.

Aanvullende zaken

Uiteraard is belangrijk om genoeg eten binnen te krijgen. Soms lukt dat door met kleine beetjes te eten. De kans is groter dat je wat eten binnen kunt houden als je neemt waar je op dat moment trek in hebt, ook al is dat misschien geen voor de handliggend voedsel. Probeer daarnaast je energie goed te verdelen en niet te verspillen aan onnodige zaken.

 

14 + 12 =